Gwen van der Laak

Pianodocent

tampa concert

Gwen

Over Gwen

Gwen van der Laak heeft haar bachelor afgerond in Maastricht bij docente Katia Veekmans met de richting klassiek piano. Tijdens haar bachelor heeft ze verscheidene masterclasses gevolgd voor zowel solo als kamermuziek bij verschillende docenten zoals o.a Enrico Pace, Martyn van den Hoek en Oleksandr Bondurianskyi. Na haar bachelor is ze naar Utrecht gekomen om haar master piano te volgen bij Henry Kelder en als tweede vak compositie bij Anne-Maartje Lemereis. Met compositie heeft ze een project gedaan met 6 andere studenten van het Conservatorium en Music and Technology, waarbij ze voor Radio Philharmonie een interactief stuk met audience participation hebben geschreven.

Wanneer werd je gegrepen door muziek?

Ik ben opgevoed met muziek. Mijn moeder heeft ook aan het conservatorium gestudeerd bij Barbara Grajewska dus pianomuziek heeft altijd in de familie gezeten. Mijn vader ook altijd grote interesse gehad in (verschillende soorten) muziek en speelde mijn oom ook altijd piano. Ik kan het me zelf niet herinneren, maar mijn vader heeft me ooit verteld dat ik toen ik heel jong was eigenlijk niet zoveel omkeek naar de piano, tot ik op een moment toen we terug kwamen van vakantie opeens achter de piano ging zitten en hele liedjes ging wegspelen. Ik weet wel dat ik vroeger altijd zangeres wilde worden, dus ik zong heel veel thuis.  Dat ik door klassieke muziek werd gegrepen was toen we in de auto naar een cassettebandje luisterden waar Montagues and Capulets (Romeo and Juliet) van Prokofiev op stond. Ik kan me herinneren dat ik dat zo indrukwekkend vond dat ik thuis altijd de basnoten op de piano ging naspelen.

Wat is het belangrijkste dat je zelf hebt geleerd?

Ik heb altijd heel veel waarde gehecht aan het ontwikkelen van mezelf. Ik probeer over het algemeen met een nieuwsgierige blik te kijken waar bepaalde emoties/gedachte vandaan komen. Het belangrijkste wat ik toch wel heb geleerd is om m’n perfectionisme niet teveel in de weg te laten zitten maar het wel te omarmen. Ik had altijd veel podiumangst, omdat ik bang was om mensen teleur te stellen en dat ik daar dan voor zou worden afgerekend. Tegenwoordig probeer ik die angst niet weg te drukken, maar probeer ik me er juist aan over te geven en het te gebruiken. Sindsdien gaan optredens ook echt een stuk beter en kan ik er veel meer van genieten.

Wat wil je leerlingen meegeven?

Het mooiste is en blijft als iemand plezier beleeft aan muziek maken. Verder vind ik het belangrijk om de fantasie te gebruiken, ook omdat dit het maken van muziek veel leuker maakt dan alleen noten spelen! Ik probeer dan ook vaak wat met improvisatie te doen zodat de leerlingen hun eigen creativiteit kunnen loslaten.

Wat is je favoriete muziek?

Ik heb een brede muzieksmaak. Bij klassiek hou ik erg van Schubert, Mozart, Chopin en Shostakovich. Dat is overigens niet alleen piano natuurlijk, ik ben ook erg gecharmeerd van opera. Buiten klassieke muziek hou ik ook erg van jazz, ben ik een ontzettende disco liefhebber (Beegees, Earth Wind & Fire) en ben ik een Beatles fan. Dan is er ook nog techno wat ik fijn vind om naar te luisteren en als echte guilty pleasure vind ik stiekem carnavalsmuziek of slechte Nederlandstalige liedjes heerlijk om naar te luisteren.

Waar word je verder blij van?

Ik word erg blij van een leuk feestje, culinair eten, goeie wijn, wandelen, tekenen/schilderen, op het terras zitten met een koffie, een leuke/goeie film en bordspelletjes!