Tess Ringeling

Docent muziek voor de groepscursussen en zanglessen

Versie 2 (5)

Tess Ringeling

Tess studeert op dit moment aan het conservatorium van Utrecht, waar zij de opleiding Docent Muziek volgt in haar laatste jaar. Ze volgde ook een minor Muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Wanneer werd je gegrepen door muziek?
Ik wordt altijd het meest gegrepen door muziek, wanneer ik met een grote groep mensen samen muziek maak. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens een concert waarbij de artiest het publiek een stuk van het lied (meerstemming) laat zingen. Maar ook zingen in een koor of spelen met een groot symfonieorkest doet altijd heel veel met mij, vooral als dan alles in elkaar klikt en het “gewoon klopt”.

Wat is het belangrijkste dat je zelf van je muziekdocenten vroeger of van je docent(en) op het conservatorium hebt geleerd?
Het belangrijkste dat ik heb geleerd op het conservatorium is dat je altijd met iedereen muziek kunt maken. Als docent is het de kunst op de juiste manier aan te sluiten bij het niveau van de leerling. Dan kan iedereen altijd deelnemen en kan iedereen altijd met elkaar muziek maken.

Wat wil je leerlingen meegeven?
Ik wil dat mijn leerlingen net zo veel plezier hebben in het muziek maken als ik dat vroeger had (en nog steeds natuurlijk!). Daarbij wil ik ze vooral het plezier in het sámen muziek maken meegeven waarbij ze respect hebben voor elkaar en naar elkaar luisteren.

Wat is je favoriete muziek(-stuk)?
Ik hou erg van vocale muziek, dus mooie koorstukken (in welk genre dan ook) of close harmony.

Waar word je verder blij van?
Ik word blij van reizen, nieuwe dingen ontdekken in onbekende culturen en vooral leren van de mensen die je onderweg tegenkomt.