Sophie Hopman

Projectcoördinator

sof smoel (3)

Sophie Hopman

Over Sophie

Per augustus 2022 is Sophie als projectcoördinator gestart bij Stichting Muziek Voor Ieder Kind. Vanuit haar passie voor muziek én het werken met kinderen werkt zij hiernaast ook als muziekcoördinator bij de Havo/vwo voor muziek en dans in Rotterdam, de vooropleidende middelbare school die verbonden is aan Codarts.

Wanneer werd je gegrepen door muziek?
Muziek zit bij ons echt in de familie, mijn tante en mijn oma zijn pianist en bijna iedereen zingt in een koor. Ook ik zong altijd heel veel, zelfs al voordat ik kon praten. Ik ben vanaf groep 5 naar een speciale basisschool gegaan: de Koorschool in Haarlem. Hier groeide mijn liefde voor muziek. Naast het vele zingen leerde ik ook verschillende instrumenten bespelen: piano, blokfluit, klarinet en hobo. Met name de concerten (zowel met koor als met orkest) maakten veel indruk op mij: het was ontzettend gaaf om aan zoiets moois mee te mogen doen! Ik heb het meest genoten toen we het Celloconcert van Dvorak speelden, dat is nog altijd mijn lievelingsstuk. Een andere speciale herinnering is toen wij met een aantal leerlingen van de Koorschool het kinderkoor zongen in de Matthäus Passion van Bach in het Koninklijk Concertgebouw.

Wat is het belangrijkste dat je zelf hebt geleerd?
Dat het heel bijzonder is om muziek te kunnen maken, echt een verrijking van je leven en iets waar je het allerbeste mee kan beginnen als je nog jong bent.

Wat wil je leerlingen meegeven?
Ga op zoek naar dat speciale gevoel: waar word je zo blij van dat je niet meer wilt stoppen met oefenen? Het gaat in de eerste plaats om je eigen plezier. Alleen zo kan je er anderen ook blij mee maken.

Wat is je favoriete muziek?
Ik kan niet kiezen! Het wisselt vaak. Bij mij gaat het in fases: als ik iets leuk vind, luister ik het net zo vaak totdat ik er genoeg van heb (heel vaak dus…).

Waar word je verder blij van?
Op vakantie gaan, dansen, met katten knuffelen, films kijken en buiten zijn.

Muziekles

Sophie is projectcoördinator bij Stichting Muziek Voor Ieder Kind.