Peter Sluijs

Pianodocent

Peter

Peter

Over Peter

Peter Sluijs speelt piano sinds zijn dertiende. Na lessen bij Midori Conneman en aan de Academie Muzikaal Talent bij Henk Ekkel volgde een studie aan het Utrechts Conservatorium bij Henry Kelder waar hij zowel zijn Bachelor als zijn Master of Music behaalde. Peter is als uitvoerend musicus vooral actief in duo- en ensemble verband. Daarnaast is hij als docent verbonden aan onder andere Muziek voor Ieder Kind.

Wanneer werd je gegrepen door muziek?

Ik weet nog goed dat ik op mijn twaalfde bij ons thuis cassettebandjes tegenkwam met daarop muziek van Mozart. Iedere avond luisterde ik naar zijn sonates en symfonieën en al snel volgde muziek van andere componisten zoals Vivaldi en Chopin. Dit maakte een overweldigende indruk op me en vanaf toen wist ik eigenlijk al zeker dat ik piano wilde leren spelen en dat muziek in de rest van mijn leven een grote rol zou gaan spelen.

Wat is het belangrijkste dat je zelf hebt geleerd?

Het belangrijkste wat ik geleerd heb is dat het maken van muziek om communicatie draait. Wat wil de componist zeggen met de nootjes die op papier staan en hoe wil ik dit overbrengen op het publiek? Daarnaast is het een beetje een dooddoener om te noemen, maar met muziek kunnen bepaalde zaken en emoties zo ontzettend sterk worden uitgedrukt, veel sterker dan met slechts gesproken woorden zou kunnen.

Wat wil je leerlingen meegeven?

Aan mijn leerlingen wil ik graag de liefde voor muziek doorgeven, door ze de schoonheid van de muziek te laten zien en horen, en ze daarmee hopelijk dezelfde beleving mee te geven die ik zelf heb wanneer ik aan het studeren ben of naar muziek luister.

Wat is je favoriete muziek?

Ik speel en luister bijna uitsluitend klassieke muziek en vooral de Duitse componist Johannes Brahms is daarbinnen mijn grote held.

Waar word je verder blij van?

Een mooie film, een goed boek of een spannende voetbalwedstrijd!