Matthijs Solinger

Projectleider Stichting Muziek Voor Ieder Kind

matthijs

Matthijs Solinger

Over Matthijs

Matthijs heeft Muziek Voor Ieder Kind samen met Sara opgericht in 2010. Hij studeerde piano aan het conservatorium van Utrecht, waar hij in 2007 afstudeerde bij Alan Weiss. Voor Muziek Voor Ieder Kind geeft hij pianolessen. Ook coördineert hij de instrumentale lessen, de groepslessen en het naschools aanbod op brede scholen en bso’s. Daarnaast studeert hij psychologie aan de Open Universiteit in Utrecht.

Wanneer werd je gegrepen door muziek?
Ik ben begonnen met vioolspelen, omdat ik voor me zag dat ik samen met mijn moeder naar het orkest zou gaan waarin zij speelde. Maar toen ik ouder werd, raakte ik meer en meer bevangen door de piano. Mijn twee oudere broers speelden piano. Toen ik mijn oudste broer de ‘Nocturne in E’ van Chopin hoorde spelen, probeerde ik dit stuk – zonder les te hebben gehad – zelf te spelen. Toen veel te hoog gegrepen, maar ik was vastbesloten het te leren.

Wat is het belangrijkste dat je zelf hebt geleerd?
Dat het zo belangrijk is om de muziek van binnen te horen en te voelen. Mijn vroegere pianodocent José de Bree danste en zong mee terwijl ik als leerling op de muziekschool voor hem speelde. Het gaf me een heel vrij gevoel, waardoor ik helemaal op kon gaan in de muziek. Daar heb ik heel warme herinneringen aan.

Wat wil je leerlingen meegeven?
Om elke dag hard te oefenen. Ik houd ervan mezelf uit te dagen, maar ook om mijn leerlingen uit te dagen het beste uit zichzelf te halen. Dan komt er eigenlijk altijd een moment dat mijn leerling verbaasd is dat er iets lukt, dat hij of zij nog niet voor mogelijk had gehouden. Dan zijn prachtige momenten.

Wat is je favoriete muziek?
Er is zoveel moois geschreven, dat het onmogelijk is één stuk of componist aan te wijzen. Ik houd erg van Mozart, Beethoven, Brahms en Rachmaninov. Maar de jazzmuziek van Oscar Peterson en Miles Davis vind ik ook geweldig.

Waar word je verder blij van?
Ik word er enorm blij van om samen met mijn vrouw Sara onze twee zoontjes Lucas en Arthur te zien opgroeien. Twee kinderen met een totaal eigen karakter. Daarnaast geniet ik erg van in de natuur zijn, tennissen en vakantie vieren.

Muziekles

Matthijs is projectleider bij Stichting Muziek Voor Ieder Kind.