Marthe Lasthuis

Viooldocent

141118-255

Marthe Lasthuis

Over Marthe

Marthe studeerde viool aan het ArtEZ conservatorium, het Utrechts Conservatorium en Codarts in Rotterdam. Ze studeerde bij docenten als Lis Perry, Joyce Tan,  Annechien van Blom en Natasja Morozowa.

Wanneer werd je gegrepen door muziek?
Ik was 3 jaar oud toen mijn moeder weleens Peter en de Wolf van Prokofjev aanzette. Ik zat dan heel bevangen te luisteren met een koptelefoontje op en vond vooral het geluid van de violen fantastisch. Rond diezelfde tijd stond ook wel eens Vivaldi’s ‘Vier Jaargetijden’ aan. Dan kon ik mezelf echt niet meer inhouden en danste en draaide ik door alle hoeken van de woonkamer. Daar genoot ik heel erg van als kind en heb ik nog levendige herinneringen aan.

Wat is het belangrijkste dat je zelf hebt geleerd?
Het belangrijkste dat ik geleerd heb is het uiten van mijn gevoelens door muziek. Je kunt zo ontzettend veel van je gevoelens kwijt in de klanken die je maakt op je instrument. Muziek kan je troosten als je verdrietig bent, opluchten als je boos bent, of nog vrolijker maken als je vrolijk bent. Dat dan ook delen met andere mensen maakt het nog mooier. Dat is waarom ik muziek maak en waarom ik mijn beroep ervan besloot te maken. Techniek is een middel voor mij om dat te bereiken.

Wat wil je leerlingen meegeven?
Ik wil mijn leerling helpen zich te verbinden met zijn of haar instrument, iets wat een toevoeging is aan het leven van de leerling. Ik wil een leerling absoluut niet in een vormpje drukken, maar kijken wat voor de leerling waardevol is aan het vioolspelen. Dan kan het bijvoorbeeld zijn dat vioolspelen zich leent als emotionele uitlaatklep, als technische uitdaging, of als creatieve ontwikkeling. Het maakt niet uit, zolang het maken van muziek maar waardevol is voor de leerling.

Wat is je favoriete muziekstuk?
Dat is een onmogelijke keuze, want er is zo veel mooie muziek. Als ik dan echt moet kiezen, is het denk ik klassieke muziek uit de 20e eeuw.

Waar word je – naast muziek – blij van?
Ik heb een moestuin en ik word enorm blij van het laten groeien van mijn eigen groenten. Verder maak ik graag mijn eigen dromerige vioolmuziek en maak ik kleding, fotografeer ik graag en houd ik van koken en bakken

Muziekles

Vioolles
Dag: Dinsdag en vrijdag
Tijdstip: tussen 14.15 en 19.15 uur
Locatie: Basisschool USV, Frans Halsstraat 22A