Kira Kool

Muziekdocente

20170831_kira_56_editphotographerJohanStoopendaal

Kira Kool

Over Kira

Kira is een afgestudeerde muziektheatermaker, -performer en docent. Naast haar voorstellingen voor onder andere kinderen vanaf 2 jaar, heeft ze ook veel ervaring in het geven van muziekles. Van basisonderwijs tot naschools aanbod en talentontwikkeling. Kira positioneert zich als hybride maker, door zich te verdiepen in het maken van filmpjes voor haar YouTube kanaal en
leert momenteel te illustreren en te animeren. Deze vaardigheden wil zij inzetten om kinderen plezier te laten ervaren tijdens het leren op school en om hun nieuwsgierigheid te prikkelen.

Wanneer werd je gegrepen door muziek?
Muziek heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Zo vroeg mijn juf in groep 3 ooit aan mijn ouders of ik thuis wel eens sprak, omdat ik op school alleen maar zong. Ik ademde letterlijk muziek!

Wat is het belangrijkste dat je zelf van je muziekdocenten hebt geleerd?
Durven om fouten te maken. Ik dacht vroeger dat je ergens al heel goed in moest zijn, anders heeft het geen zin. Dankzij mijn muziekdocenten heb ik geleerd dat door vaak te oefenen, met een hoop vallen en opstaan, er een heleboel mogelijk is.

Wat wil je leerlingen meegeven?
Om zoveel mogelijk plezier te beleven aan muziek en jezelf durven laten zien. Om je te uiten in muziek moet je je kwetsbaar opstellen en dat kan spannend zijn. Ik wil mijn leerlingen een veilige omgeving bieden, waarin ze zichzelf kunnen laten zien.

Wat is je favoriete muziek?
Bij ons thuis kwamen allerlei muziekstijlen voorbij. Heavy metal, rap, rock, soul, funk, pop, noem het maar op. Artiesten als Elvis Presley en Bruce Springsteen raken bij mij altijd een speciale snaar. Ook ben ik dol op bigbands. Mijn theatraliteit kan ik weer kwijt in artiesten als Wende Snijders of liedjes uit musicals.

Waar word je – naast muziek – blij van?
Met mijn handen creatief bezig zijn. Door kleding te naaien, zelf een tafel te bouwen, patronen op de muren schilderen. En het kijken van filmpjes over het maken van ‘Tiny Houses’. Hoe ze daarvoor producten ontwerpen die meerdere functies hebben, vind ik fascinerend.