Eline Verkuijl

Docente piano

Eline def horizontaal

Eline Verkuijl

Over Eline

Eline volgt de master opleiding Music Performance aan het Utrechts Conservatorium. Ze studeert hier als hoofdvak klassiek piano en bijvak zang. Daarnaast werkt ze part-time met heel veel plezier als piano docente. Ze geeft regelmatig kleine concerten waarin ze de klassieke piano muziek combineert met haar eigen composities met zang. Deze composities liggen op het snijvlak van de klassieke- en popmuziek.

Wanneer werd je gegrepen door muziek?
Meneer von Beethoven heeft hier een hele belangrijke rol in gespeeld. Toen ik het derde deel van zijn Sturm Sonata speelde, voelde ik echt dat dat de muziek door mijn aderen stroomde en dat mijn hart mee klopte met de muziek. Ook toen ik zijn derde deel van het strijkkwartet no. 15 op. 132 live mocht beluisteren, liepen de tranen over mijn wangen en wist ik dat muziek gedurende mijn hele leven een belangrijke rol zou spelen.

Wat is het belangrijkste dat je zelf van je muziekdocenten hebt geleerd?
Het belangrijkste wat ik de afgelopen jaren als pianiste heb geleerd, is om te durven falen en deze fouten vervolgens te durven oplossen. Wij leren van jongs af aan dat fouten maken slecht is. Dit vind ik heel jammer, want fouten maken is onvermijdelijk. Wat als we ons perspectief veranderen en fouten gaan zien als positief? Om iets heel goed te leren, moet je veel falen, en met een open houding durven zoeken naar een oplossing.

Wat wil je leerlingen meegeven?
Ik wil graag dat ze iedere les een positieve muzikale ervaring hebben. Dit doe ik door veel samen te spelen, zingen, improviseren, liedjes/teksten te schrijven. Hiervoor hoef je niet eens de notennamen te weten, of noten te kunnen lezen. Mijn wens is dat mijn leerlingen vrije muzikanten worden die geen angst voelen tijdens het spelen. Ik wil ze een veilige omgeving bieden waar mijn leerlingen zichzelf kunnen zijn en lekker plezier kunnen maken, maar tegelijkertijd respect voor een docent hebben en serieus leren. Ik integreer muziektheorie in een zo vroeg mogelijk stadium van de pianolessen, omdat ik denk dat dat de basis legt voor het zelfvertrouwen van de leerling(e) als pianist(e).

Wat is je favoriete muziekstuk?
Ik ben qua klassieke muziek gek op muziek van Ravel, Beethoven en Brahms. Ik luister ook veel moderne muziek van Benjamin Clementine, Chilly Gonzales en Spinvis.

Waar word je verder blij van?
Van de natuur, hardlopen, tekenen, zingen, dansen en lachen met vrienden.