Eliane Heijnen

Docent muziek

Versie 2 (4)

Eliane Heijnen

Over Eliane

Eliane studeerde aan het Utrechts Conservatorium waar zij de opleiding Docent Muziek volgde. Ze groeide op in een huis waar de muziek altijd aanstond, met de volumeknop redelijk hoog! Of het nou The Rolling Stones waren of de Matthäus Passion, het maakte niet uit. Eliane kon niet om muziek heen. En al helemaal niet toen ze begon met bamboefluitlessen waar ze zelf een fluit leerde bouwen en stap voor stap alle muziektheorie leerde.

Wat is het belangrijkste dat je zelf van je muziekdocenten hebt geleerd?
Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat het spelelement ontzettend belangrijk is bij het leren. Hierdoor staat plezier bijna altijd op nummer één en groei je als leerling enorm. Bovendien vergroot je hiermee de intrinsieke motivatie om door te gaan met het maken van muziek. En hopelijk valt dan enkele jaren later het kwartje over waarom die spelletjes zo leuk waren!

Wat wil je leerlingen meegeven?
Ik wil mijn leerlingen de kans geven om met alle hoeken en gaten van de muziek kennis te maken. Of het nou gaat om verschillende muziekstijlen, instrumenten, theorieën, het maakt allemaal niet uit. Zolang leerlingen maar de kans krijgen om intrinsieke motivatie, energie en plezier te ontwikkelen om zelf verder te gaan in de muziekwereld!

Wat is je favoriete muziek?
Dat is een lastige vraag! In mijn eerste jaar van mijn opleiding werd mij gevraagd om bij het vak koordirectie een muziekstuk mee te nemen naar de les dat ik zelf ontzettend mooi vond. De opdracht was om het stuk op te zetten en met mijn ogen dicht te dirigeren alsof ik in de concertzaal op het podium stond. Dat was geweldig, het stuk was het ‘Vioolconcert in D’ van Tchaikovsky.

Waar word je verder blij van?
Ik word ontzettend blij als ik zie dat muziek gecombineerd wordt met andere kunstdisciplines. Naar mijn mening is het een grote meerwaarde als er vanuit verschillende kanten wordt samengewerkt. Hierdoor ontstaan er steeds nieuwe kunstwerken, projecten en samenwerkingen.